Orhun Değişim Programı Nedir?

Orhun Değişim Programı ile öğrenciler Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği üyeleri arasında imzalanacak protokoller kapsamında yapılan öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.

Öğretim Üyesi Hareketliliği, bir yükseköğretim kurumunda görevli öğretim üyelerinin başka yükseköğretim kurumunda gerçekleştireceği ders verme faaliyetlerini kapsar.

Hangi Ülkelere Gidilebilir?

Orhun Değişim Programı ile Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği üyesi olan üniversitelere gidebilirler.

AZERBAYCAN:

• Bakü Devlet Üniversitesi

• Azerbaycan Tıp Üniversitesi

• Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi

• Azerbaycan Diller Üniversitesi

KAZAKİSTAN:

• Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

• L.N Gumilyov Avrasya Devlet Üniversitesi

• Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak Türk Üniversitesi

• Nazarbayev Üniversitesi

• Atırau Devlet Üniversitesi

KIRGIZİSTAN:

• Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi

• Uluslararası Kırgızistan Üniversitesi

• Yusuf Balasaguni Kırgız Milli Üniversitesi

• Hüseyin Karasaev Bişkek Beşeri Bilimler Üniversitesi

• Oş Üniversitesi

MACARİSTAN:

• Szeged Üniversitesi

Ne Zaman Başvurulabilir?

Yükseköğretim kurumları, yapmış oldukları Orhun Değişim Programı Protokollerini kendi internet sayfalarında ilan eder ve bu protokollerle belirlenmiş kontenjanlar dâhilinde başvuru çağrısı yapar. Mayıs-Haziran aylarında bir sonraki eğitim öğretim yılı için başvurular alınır.

Mali Yükümlülükler

• Orhun Değişim Programına katılan öğretim üyelerinin özlülük hakları kendi üniversitelerinde saklı kalır.

• Gönderen kurum öğretim üyelerinin ulaşım giderlerini; Kabul eden kurum gelecek öğretim üyelerinin iaşe ve ibate giderlerini karşılayacaktır. Bu imkânlar dışında öğretim üyelerine nakit bir ödeme yapılmayacaktır.

Başvuruda İstenen Belgeler

• Öğretim Üyesi Bilgi Formu

• CV

Kontenjanlar

Üniversitelerin gelen-giden kontenjanları üniversiteler tarafından belirlenir.

Orhun Değişim Programından Faydalanmak İsteyen Öğretim Üyeleri İçin Bilgiler

• Başvurularda bölüm sınırlaması yoktur. Tüm başvuruların alınması sonrasında, Öğretim Üyelerinin tercih ettikleri ev sahibi üniversitenin Öğretim Üyesi kabulü kararlarına göre değerlendirmeler yapılacak ve sonuçlar ilan edilecektir. Başvuru yapacak olan Öğretim Üyelerinin başvuru yapmak istediği üniversitede ders verme hareketliliği gerçekleştirmek istediği/uygun olan bölümün/programın yer alıp almadığını, eğitim-öğretim diline ilişkin bilgileri başvuru yapmak istediği üniversitenin web sitesinden incelemesi gerekmektedir.
• Öğretim Üyelerinin hareketlilik kapsamında yer alan akademik faaliyetleri haftalık olarak toplam altı saatten daha az olamaz. Öğretim üyesi tarafında gerçekleştirilen faaliyetlerin saat olarak hesaplanmasında dersler esas alınır. Ders saatlerinin haftalık olarak altı saati doldurmaması durumunda seminer, panel veya konferanslar gibi akademik faaliyetler de bu kapsamda değerlendirilir. Ders verme faaliyeti içermeyen Öğretim Üyesi hareketliliği planları, Değişim Programı kapsamında değerlendirilemez ve değişim için kabul edilemez.

• Öğretim Üyesi Hareketlilik Programında öğretim üyesinin yapacağı faaliyetler ayrıntılı bir şekilde belirtilir. Bu plan, öğretim üyesinin kendi kurumu ile gidilen kurumun ilgili akademik biriminin yönetim kurulları tarafından onaylanır. Öğretim Üyesi Hareketliliği planı, uygulanmaya başlamadan en 15 gün önce imzacı yükseköğretim kurumunun Değişim Programı kurum koordinasyon ofislerine teslim edilir. Bu planda, gidilen yükseköğretim kurumunun eğitim dili, öğretim üyelerinin hangi dilde ders vereceği ve bu dile ait bilgi düzeyi gibi özel durumlara öncelik verilir. Değişimde daha önce öğretim üyesi değişim faaliyetlerinde yer almayan öğretim üyelerinden gelen başvurulara öncelik tanınır.

• Değişim Programına katılmaya hak kazanan ve mazeretsiz olarak değişime katılmayan öğretim üyeleri üç yıl boyunca bu programdan faydalanmak için başvuruda bulunamazlar.

Başvuru Adresi

Belgelerin elektronik ortamda doldurularak belirtilen tarihlerde Dış İlişkiler Ofisi Koordinatörlüğünün ORHUN DEĞİŞİM PROGRAMI sorumlusuna elden teslim edilmesi gerekmektedir.

Atatürk Üniversitesi Kampüsü, Öğrenci İşleri Binası, Kat 2, Dış İlişkiler Ofisi