Türkiye Bursları, Türkiye Cumhuriyeti tarafından uluslararası öğrencilere verilen kamu kaynaklı yükseköğrenim burslarıdır. Avrupa Birliği çerçevesinde yürütülen (Erasmus vb.) projeler ile Yükseköğretim Kurulu'nun ikili anlaşmalar çerçevesinde ya da üniversitelerin verdiği burslarla ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrenciler, Türkiye Bursları kapsamının dışındadır.
Türkiye’de altı aydan fazla ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlara kimlik numarası verilmektedir. İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nden ikamet tezkeresi müracaatı esnasında alınır.
Öğrenim görmek üzere ülkemize gelecek uluslararası öğrencilere Dış Temsilciliklerimiz tarafından verilen giriş vizesidir. Türkiye burslarını kazanan adaylar Türkiye’ye gelmeden önce, T.C. Büyükelçiliklerine/Konsolosluklarına başvurarak bu vizeyi almak zorundadır.
Yabancı uyruklu öğrencilerin, Türkiye vatandaşları gibi, Türkiye’deki genel sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan sigortadır.
Türkiye’de yasal olarak ikamet edildiğini gösteren belgedir. Türkiye’de öğrenim görecek tüm uluslararası öğrenciler bu belgeyi almak zorundadırlar. İkamet Tezkeresi, öğrenim görülen şehrin İl Emniyet Müdürlüğü’nden temin edilir. Yurtdışı temsilciliklerimizden alınan öğrenim vizesiyle birlikte, Türkiye’ye giriş yapılan tarihten itibaren en geç 1 ay içinde, öğrenim görülen şehrin İl Emniyet Müdürlüğü’ne müracaat edilir. İkamet Tezkeresi alınmadığı takdirde cezaî uygulamalarla karşılaşılır.
Uluslar arası eğitim görmek amacıyla Türkiye’ye gelecek öğrencilerin eş ve çocuklarına, öğrencinin ikamet süresine paralel olarak ikamet izni düzenlenmektedir. Diğer yakınlarına ise kısa süreli vize ve vize muafiyetiyle gelmeleri halinde 6 aya kadar, dış temsilciliklerimizden alacakları uzun süreli ziyaret amaçlı vize ile gelmeleri halinde ise bir yıla kadar ikamet izni düzenlenebilmektedir.
Türkiye Üniversitelerine başvuracak adaylar, tercih listelerinde bulunan üniversitelerin internet sitelerinden üniversiteler hakkında bilgi edinebilirler.
Türk üniversiteleri kapsamında yabancı dilde eğitim veren bölümlere de yer verilmektedir. Ancak yabancı dilde eğitim almak isteyen adaylardan, istedikleri eğitim dili için uluslararası geçerliliği bulunan yabancı dil belgesine sahip olmaları ve başvuru sırasında bu belgeleri başvuru sistemine yüklemeleri gerekmektedir.
Türkiye Üniversitelerine başvuran adaylarda Türkçe bilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Burslandırılan ancak Türkçe bilmeyen her adaya, Türkçe eğitimi verilecektir.
Türkçe eğitimi büyük çoğunlukla yerleştirildiğiniz üniversite ya da üniversitenin bulunduğu ildeki bir Türkçe eğitim merkezinde verilir. Ancak şehirde bir Türkçe Merkezi yoksa farklı bir şehirde de eğitim verilebilir.
Evet, herhangi bir programa yerleştirilen ve Türkçe Yeterlik Belgesi olmayan tüm adaylara 1 yıl Türkçe eğitim verilir.
Ofis İletşim Adresleri: Tel: +90 (442) 231 31 26 E-Posta: ataworld@atauni.edu.tr