Not döküm belgelerindeki dörtlük sistemdeki notların yüzlük sistemdeki karşılıkları YÖK’ün not dönüşüm tablosuna göre belirlenir.
Yüksek lisans başvurularında, lisans not ortalamasının %70’i, Türkçe dil puanının %30’u değerlendirmeye alınır.
Doktora başvurularında yüksek lisans not ortalamasının %70’i, Türkçe dil puanının %30’u değerlendirmeye alınır.
Adaylar, aldıkları puanlara göre en yüksek nottan başlanarak, kontenjan dâhilinde ilgili programa sırayla yerleştirilir.
Türkçe Dil Sınavı, Üniversite Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLMER) veya enstitü yönetim kurulunun belirlediği üç kişilik jüri tarafından yapılır. Bu sınavdan başarılı sayılmak ve derslere başlayabilmek için 100 üzerinden en az 70 puan almak şarttır.
Sınavda başarısız olan öğrenciler, DİLMER tarafından verilen Türkçe eğitimine devam ederler veya kendi olanakları ile Türkçe öğrenmek için bir yıl izinli sayılırlar.
Avrupa Ortak Dil Kriterlerine göre B2 düzeyi ve üzeri dil belgesine veya ilgili birim yönetim kurulu tarafından kabul edilen Türkçe başarı belgesine sahip adaylar Türkçe dil sınavından muaf sayılırlar.
Kayıt hakkı kazanan yabancı uyruklu öğrencilerin mezun oldukları Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliği veya tanınırlığı kabul edilmiş ise asıl kayıtları, eğer denkliği veya tanınırlığı bilinmiyorsa geçici kayıtları yapılır ve öğrencilik işlemleri başlatılır. Geçici kayıtları yapılan öğrencilerin mezun oldukları Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliği ve tanınırlığı kabul edildikten sonra kesin kayıtları yapılır, aksi takdirde adayların ilgili enstitü ile ilişkileri kesilir.