Giden Öğretim Üyesi Rehberi

Öğretim Üyelerimizin yurt dışına yönelik birçok faaliyeti olabilmektedir. Bu faaliyetlerden bazıları dış ilişkiler ofisi tarafından yürütülen programlarla gerçekleşmekte, bazıları ise diğer birim, kurum ve kuruluşları ilgilendirmektedir. Dış ilişkiler ofisi tarafından yürütülen programlar Erasmus+, Mevlana ve Farabi programlarıdır.

Erasmus+ kapsamında iki tür hareketlilik yürütülmektedir KA103 ve KA107. Her iki programda da öğretim üyesinin kısa süreli ders verme(1 hafta için 8 saat) faaliyeti gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Erasmus+ KA131 Programı Nedir?

Erasmus+ KA103 programı ile AB üyesi ülkeler ve AB üyesi olmayan program ülkelerine (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Makedonya) hareketlilik yapılabilmektedir. Hareketliliğin yapılabilmesi için bu ülkelerdeki üniversitelerin gitmek istenilen bölümüyle bir Erasmus+ anlaşması yapılmış olması gerekir. Eğer böyle bir anlaşma yoksa, öğretim üyesinin karşı üniversite ile bu anlaşmanın yapılabileceğine yönelik ön bilgisi ile ofisimiz tarafından anlaşma yapmak için gerekli işlemler başlatılabilecektir. Ancak anlaşmanın bu şekilde yapılmasının, ilgili öğretim üyesinin Erasmus+ kapsamında hareketlilik yapmasına yönelik bir garanti sağlamayacağını da vurgulamak gerekir. Ulusal ajansın şeffaflık ve eşitlik ilkelerine uygun olarak, başvurular arasından yapılan seçim sonucunda gidecek öğretim üyeleri belirlenmektedir. Yine bu programla yurt dışındaki Avrupa ülkelerindeki üniversitelerden Atatürk Üniversitesine de öğretim üyeleri gelebilmektedir. Bu durumdaki yabancı öğretim üyesi diğer üniversitenin Erasmus+ ofisine başvurarak gerekli işlemlerini başlatırlar. Yabancı öğretim üyelerine Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi tarafından Bu program ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye Erasmus+ KA103 Tanıtım sayfasından ulaşılabilir.

Erasmus+ KA171 Programı Nedir?

KA107 programı KA103 kapsamına girmeyen partner ülkelerle yapılan hareketlilik faaliyetlerini içermektedir. Bu kapsamda üniversitemizin verdiği proje Lübnan ve Ürdün için kabul edilmiş olup, Öğretim Üyelerimiz, Erasmus+ KA107 programı ile Lübnan ve Ürdünde anlaşmalı olduğumuz üniversitelerle kısa süreli hareketlilik gerçekleştirilebilmektedir. Daha ayrıntılı bilgiye KA107 tanıtım sayfamızdan erişilebilir.

 

Farabi Programı Nedir?

Farabi programı ile yurt içinde anlaşmalı olunan üniversitelerle hareketlilik gerçekleştirilebilir. (Farabi Değişim Programı öğretim üyeleri için YÖK tarafından geçici olarak durdurulmuştur.)

 

Mevlana Programı Nedir?

Mevlana Programı YÖK tarafından üniversitelerle yürütülmekte olan bir programdır. Mevlana Programı ile öğretim üyelerimiz yurtdışına yönelik hareketliliği ancak Proje Tabanlı Mevlana kapsamında gerçekleştirebilmektedirler. Proje tabanlı Mevlana ile Erasmus ülkeleri de dahil olmak üzere 190 farklı ülke ile hareketlilik gerçekleştirilebilmektedir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi Proje Tabanlı Mevlana sayfamızdan öğrenilebilir.