Dış İlişkiler Ofisi
Dış İlişkiler Ofisi
  • Değişim Programları
    • Giden Öğrenci Rehberi
    • Giden Öğretim Üyesi Rehberi
    • Erasmus
    • Farabi
    • Mevlana
    • ESC
    • PAX
    • Orhun
  • Ofis Bilgi
  • İletişim
  • EN

Hızlı Erişim

  • Diğer
  • Duyurular
  • Haberler
Home
Twitter Facebook Instagram

Admission

ATAYÖS 2022

İletişim

+90 442 231 31 26

  • Değişim Programları
    • Giden Öğrenci Rehberi
    • Giden Öğretim Üyesi Rehberi
    • Erasmus
    • Farabi
    • Mevlana
    • ESC
    • PAX
    • Orhun
  • Ofis Bilgi
  • İletişim
  • EN

Farabi Bilgi

  1. Home
  2. Farabi Bilgi
Farabi Tanıtım
Farabi Rehber ve Evraklar
Anlaşma ve Kontenjanlar
Farabi Koordinatörleri
Farabi S.S.S
Farabi Tanıtım
Farabi Değişim Programı Nedir?

Kısaca “Farabi Değişim Programı” olarak adlandırılan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.

  • Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır.
  • Farabi Değişim Programına katılan öğrencilere karşılıksız burs, öğretim üyelerine de ek ders ödemesi yapılmaktadır.
  • Farabi Değişim Programının uygulanmasına ilişkin ilkeler, Yönetmelik ve Esas ve Usuller tarafından ayrıntılarıyla belirlenmiştir.
Ne Zaman Başvurulabillir?

Farabi Değişim Programına başvuruda bulunacak öğrenciler her yıl 15 mart tarihlerinden önce ilan edilen başvuru tarihlerini takip ederek ön başvurularını online olarak “oia.atauni.edu.tr” web sayfası üzerinden yapacaklardır. Başvuru tarihleri çalışma takvimine uygun olarak en az 15 gün süreyle ilan edilir.

Ne Zaman Gidilebilir?

Farabi Değişim Programı ile öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler gidecekleri üniversitenin akademik takvimini takip ederek öğrenim görecekleri akademik yılın kayıt tarihlerinde gitmek zorundadırlar.

Burs Miktarları Ne Kadardır?

Burslu Farabi Değişim Programı öğrencisi olma hakkını kazananlara, lisans
öğrenimi gören öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs,
Kredi Verilmesine ilişkin Kanuna göre ödenmekte olan aylık burs miktarının bir buçuk katı burs ödenir. Bu rakam YÖK Yürütme Kurulu Kararıyla belirlenir. Burs miktarının %70’i aylıklar halinde öğrenciye ödenir. Geri kalan
burs tutarının (%30’luk kısım) toplamı belirlenirken öğrencinin başarı
durumu dikkate alınır.

 
Hangi üniversitelere gidilebilir?

Farabi Değişim Programı ile üniversitemiz öğrencileri üniversitemizle anlaşması bulunan yurt içindeki üniversitelere kontenjan dâhilinde gidebilirler.

Anlaşmamız bulunan üniversiteler için tıklayınız.

 
Değerlendirmeye Alınma Şartları:
  • Öğrencinin üniversitemiz örgün yüksek eğitim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olması,
  • Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik ortalamasının en az 53,33/100 (4’lük sistemde 2) olması,
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik ortalamasının en az 65/100 (4’lük sistemde 2.5) olması,
  • Öğrencinin AGNO’sunun oluşmuş olması (Ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarının ilk yarıyılını tamamlamış olmak.)

Öğrenci Değerlendirme Kriterleri ve Öğrenci Seçimi

  • Başvurusu geçerli öğrencilerin not ortalamaları dikkate alınır ve her bir program için not ortalamaları sıralanarak kontenjan dâhilinde seçim yapılır.
  • Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı burs vereceği öğrenci kontenjan sayısını belirlediğinden, değişime katılan öğrencilerin başarı durumlarına (Not Ortalaması) göre burslu öğrenci listesi belirlenir.
  • Gidilecek üniversite tamamen ya da kısmen yabancı dilde eğitim-öğretim yapıyor ise, değerlendirmede başvuru şartlarına sahip, başvuruda bulunan öğrencinin not ortalamasının % 50’si ile eğitimde kullanılan yabancı dile ilişkin seviyesini gösteren yabancı dil puanlarının % 50’sinin toplamı dikkate alınarak, her bir program için öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması sıralanarak seçim gerçekleştirilir.
  • Başvurulan üniversite de dersler kısmen ya da tamamen yabancı dilde ise, Programa başvuran öğrencilerden, ÖSYM tarafından yapılan merkezi bir yabancı dil sınavı ya da üniversiteler arasında imzalanan protokolde belirlenen bir yabancı dil sınavı sonuç belgesi isterler. Ulusal ve uluslararası yabancı dil belgelerinin eşdeğerlikleri konusunda YÖK kararları esas alınır.
 
  • Farabi Yönetmeliği (YÖK) için tıklayınız.
  • Farabi El Kitabı (YÖK) için tıklayınız.

2017-2018 Akademik Yılı öğrenci oryantasyon toplantıda sunulan sunumu indirmek için tıklayınız.2018-2019 Akademik Yılı öğrenci oryantasyon toplantıda sunulan sunumu indirmek için tıklayınız.

Üniversitemizin 26/05/2017 tarih ve 86432244-40 numaralı Değişim Programları Uygulama Esasları Senato Kararı için tıklayınız.

Farabi Rehber ve Evraklar
Ön Başvuru Süreci
1Online Başvuru (Aday öğrenciler Dış İlişkiler Ofisinin web sayfasına girerek daha önceden belirtilen tarihler arasında Farabi Değişim Programı Online başvurusu yapacaklardır.)Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)
 
Ön Başvuru Kabul Edildikten Sonra
 
1Güz ya da Bahar olarak 3’er Nüsha halinde olmalı ve eşleştirilen Derslerin uyumsuzluğuna dikkat edilmelidir.Öğrenim Protokolü
2Öğrenci Yükümlülük Sözleşmesi 1 nüsha halinde koordinatör ekranından alınır.Öğrenci Yükümlülük Sözleşmesi (Bölüm Koordinatörü Ekranından Alınır)
3Öğrenci Başvuru Formu 2 nüsha halinde eksiksiz koordinatör ekranından alınır.Öğrenci Başvuru Formu (Bölüm Koordinatörü Ekranından Alınır)
 
Feragat Dönemi
 
1Öğrenime başlamadan en az 3 hafta önce programdan vazgeçilebilir. Feragat belgesi doldurulduktan sonra Farabi Ofisi’ne teslim edilmelidir.Bahar Feragat Belgesi İndir

Güz+Bahar Feragat Belgesi İndir
 
Farabi Öğrenciliği Sürecinde
 
1Gidilen üniversiteden alınmış Öğrenci Belgesi.Gittiğiniz Üniversitenin Farabi Ofisine Teslim Edilecek.
2SGK Döküm BelgesiGittiğiniz Üniversitenin Farabi Ofisine Teslim Edilecek.
3Dönem başlamadan önce hazırlamış olduğu Güz ya da Güz/Bahar Öğrenim Protokollerinde yapacağı ders değişikliklerini 15 iş günü içerisinde ilgili formdaki Ekle-Sil belgelerinde belirterek bulunduğu üniversitenin Farabi Ofisine teslim etmesi gerekmektedir.Farabi Koordinatörü OBS üzerinden gerçekleştirecek.
4Öğrenime başladıktan sonra SGK döküm belgesi ve Öğrenci Belgesi ile birlikte Çalışma ve Bildirim Dilekçesi doldurulup imzalanmalı ve ofise gönderilmelidir.Çalışma ve Bildirim Dilekçesi
 
Dönüşte Yapılacaklar
 
1Nihai Raporunu öğrenimin bittiği ilk iki hafta içerisinde OBS üzerinden online doldurulması gerekmektedir.Nihai Rapor
Anlaşma ve Kontenjanlar

Anlaşmalar yükleniyor… Eğer anlaşma listesini görüntüleyemiyorsanız tıklayınız.

Farabi Koordinatörleri

Koordinatörler yükleniyor… Eğer koordinatör listesini görüntüleyemiyorsanız tıklayınız.

Farabi S.S.S
 Farabi Değişim Programı’ndan kimler yararlanabilir?

Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri yararlanabilir. Öğretim elemanları değişim programından yararlanamazlar.

Farabi Değişim Programına katılmak için aranan asgari şartlar nelerdir?

Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve ya doktora öğrencisi olması, Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının en az 2.00 olması, Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının en az 2.50 olması.

Farabi Değişim Programı süresi ne kadardır?
Değişimden yararlanan öğrenci ve öğretim üyelerinin değişim süresi en az bir en fazla iki yarıyıldır.
 
Farabi Değişim Programı’ndan kimler yararlanamaz?
Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık sınıflarına kayıtlı öğrenciler ile yüksek lisans ve doktora programlarının hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıla kayıtlı olan öğrenciler Farabi Değişim Programı’ndan yararlanamaz.
 
Kaç kez Farabi Değişim Programı’ndan yararlanabilirim?
Öğrenim hayatı boyunca yalnızca bir kez Farabi Değişim Öğrencisi olunabilir.
 
Daha önce Erasmus’tan yararlanan öğrenci Farabi Değişim Programı’ndan da yararlanabilir mi?
Evet
 
Programdan yararlanabilmek için nereye başvurmalıyım?
Değişim Programı’na katılmak için okuduğunuz yükseköğretim kurumunun Farabi Kurum Koordinasyon Ofisi’ne başvurmalısınız.
 
Farabi Değişim Programı’nda yabancı dil şartı aranır mı?
Kısmen. Gideceğiniz üniversitenin eğitim dili kısmen ve ya tamamen İngilizce ise, yabancı dil belgesi istenebilir.
 
Farabi öğrencisi alttan ve üstten ders alabilir mi?
Evet.
 
Farabi Değişim Programı’ndan yararlanarak hangi üniversitelere gidebilirim?
Kayıtlı olduğunuz yükseköğretim kurumunun karşılıklı olarak protokol imzalamış olduğu yükseköğretim kurumlarına gidebilirsiniz.
 
Gidilen yükseköğretim kurumunda alınan ders sayısı mı, ders kredisi mi önemlidir?
Alınan ders kredisi önemlidir. Ulusal kredilendirme sistemi yanında AKTS sistemi de izlenebilir. Ders başarı durumuna göre alttan ve ya üstten ders almaya engel yoktur.
 
Değişime katılmaya hak kazandığı halde programa katılmayan öğrenci için nasıl bir işlem yapılır?
Değişime hak kazandığı halde hakkından feragat etmek isteyen öğrenci, feragat dilekçesi yazarak Farabi Kurum Koordinasyon Ofisi’ne teslim eder. Hastalık, kaza gibi nedenlerle değişime katılmayan ve mazereti uygun görülen öğrenci, mazereti sona erdikten sonra saklı hakkını kullanır. Mazeretinin belgesi dosyasında saklanır. Değişime hak kazanıp da derslere kayıt yaptırmadığı tespit edilen öğrencinin hakkı feshedilir ve bursunun iadesi istenir. Bir daha değişimden yararlanamaz.
 
Değişim Programı sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?
Değişime katılan öğrenci, geçirdiği eğitim dönemine ait not çizelgesi, katılım belgesi ve öğrenci nihai raporunu kendi kurumunun Farabi Kurum Koordinasyon Ofisi’ne teslim eder.
 
Tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencileri de programdan faydalanabilirler mi?
Evet.
 
Meslek Yüksekokulu öğrencileri programdan faydalanabilecekler mi?
Evet
 
Farabi Değişim Programı Vakıf üniversitelerini kapsamakta mıdır?
Vakıf üniversiteleri bu programın mali hükümleri dışında tüm hükümlerine tabidirler.
 
Devlet üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri vakıf üniversitelerine gidebilecekler mi?
Evet. Fakat öğrenciler burssuz, öğretim üyeleri de ödeneksiz olarak gidebilirler.
 
Tek ders sınavına kalınması durumunda hangi üniversitede tek ders sınavına gireceğim?
18 Şubat 2009 tarih ve 27145 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Farabi Değişim Programı Yönetmeliği’nin ”Öğrenim Protokolü” başlıklı 16. maddesi ve ”Ders Tekrarı” başlıklı 21.maddesi çerçevesinde Farabi Değişim Programına katılan öğrencinin tek ders sınavına kayıtlı olduğu (gönderen) yükseköğretim kurumuna girmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Copyright - 2022 - Office of International Affairs

Signin

Lost your password?
Don't have an account Register

Reset Password

Don't have an account Register